Din momentul in care au existat primele societati primare ale omenirii si pana acum, au existat si jocuri. Astfel e bine sa stim ca pariurile sau loteria, sahul sau Go-ul nu sunt lucruri ce au aparut acum 100 de ani ci sunt alaturi de omenire de mii de ani.
De la tablitele din Mesopotamia pana la strategiile complexe ale sahului medieval, aceste jocuri reflecta diversitatea si evolutia gandirii si creativitatii umane. Hai sa descoperim impreuna cele mai vechi si fascinante jocuri de masa documentate de arheologi.
Jocuri de societate: o calatorie prin istorie
1. Jocul Regal din Ur (Mesopotamia, ~2600 i.Hr.)
Cel mai vechi joc de masa descoperit este Jocul Regal din Ur, numit astfel datorita tablelor gasite in mormintele regale din Ur, un oras din Mesopotamia (actualul Irak). Aceste table, descoperite de arheologul Sir Leonard Woolley in anii 1920, erau decorate cu scoici si pietre pretioase, sugerand ca era un joc destinat elitei.
Regulile jocului au fost reconstruite partial datorita unor tablite cuneiforme babiloniene, iar jocul pare sa fi fost o combinatie de noroc si strategie, asemanator cu backgammon-ul (table) modern. In mod surprinzator, versiuni simplificate ale acestui joc sunt inca jucate de unele triburi din Asia.
2. Senet (Egipt, ~3100 i.Hr.)
Senet este unul dintre cele mai vechi jocuri egiptene documentate, fiind jucat de faraoni si nobili. Tablourile sale apar pictate pe peretii mormintelor, inclusiv in cel al lui Tutankhamon. Se credea ca acest joc reprezenta calatoria sufletului prin lumea de apoi, iar succesul in joc putea influenta destinul in viata de dupa moarte.
Tabla de Senet avea 30 de patrate, iar piesele se mutau in functie de aruncarea unor bete speciale, un precursor al zarurilor moderne. Acest joc a fost atat de important incat unele exemplare au fost gasite in morminte, ca parte a obiectelor funerare.
3. Mehen (Egipt, ~3000 i.Hr.)
Mehen era un alt joc egiptean, dar mult mai misterios. Jucat pe o tabla in forma de spirala care imita corpul unui sarpe incolacit, Mehen era asociat cu protectia si simbolismul mitologic. Nu se stie exact cum se juca, dar dovezi sugereaza ca implica mai multi jucatori si piese in forma de leu.
Fiind un joc rar, Mehen pare sa fi disparut in jurul anului 2000 i.Hr., dar este unul dintre cele mai fascinante exemple de divertisment stravechi.
4. Ludus Duodecim Scriptorum (Roma Antica, ~200 i.Hr.)
Stramos al jocului de table, Ludus Duodecim Scriptorum („Jocul celor 12 linii”) era jucat de romani pe table cu trei randuri de cate 12 patrate. Avea reguli asemanatoare cu cele ale tablelor de azi si implica mutarea pieselor pe baza zarurilor.
Acest joc era extrem de popular in randul soldatilor romani, iar dovezi ale lui au fost gasite in castrul roman Vindolanda din Marea Britanie. Romanii jucau adesea acest joc pentru bani, ceea ce a dus la restrictii legale in anumite perioade.
5. Petteia (Grecia Antica, ~500 i.Hr.)
Petteia era un joc grecesc de strategie, asemanator cu damele sau sahul. Filosoful Platon l-a mentionat ca fiind popular printre soldati, considerandu-l o modalitate de a exersa gandirea strategica.
Jocul se juca pe o tabla cu patrate, iar scopul era capturarea pieselor adversarului. Petteia a influentat puternic jocurile tactice romane, cum ar fi Ludus Latrunculorum.
6. Ludus Latrunculorum ( Roma Antica, ~200 i.Hr.)
Romanii au adaptat jocul Petteia si l-au transformat in Ludus Latrunculorum, un joc de strategie militara. Acest joc era jucat pe o tabla de dimensiuni variabile si implica capturarea pieselor inamicului, similar cu damele moderne.
Sapaturile arheologice au descoperit table de joc in locuri precum Pompei si tabere militare romane din Marea Britanie. Se pare ca era un joc extrem de popular printre legionari, care il foloseau pentru a-si exersa abilitatile tactice.
7. Go (China, ~2000 i.Hr.)
Go este unul dintre cele mai vechi jocuri de strategie care se mai joaca si astazi. Originea sa este atribuita Chinei antice, unde era considerat un joc al elitei intelectuale.
Se joaca pe o tabla de 19×19 linii, iar scopul este de a controla teritorii prin plasarea pietrelor albe si negre. Un fapt impresionant este ca acest joc este atat de complex incat nici cele mai avansate AI-uri nu au putut sa-l stapaneasca complet pana in 2016, cand programul AlphaGo a invins un campion uman.
8. Tablele (Backgammon-ul, ~secolul VI d.Hr.)
Tablele moderne isi au originea in jocul persan Nard, jucat in secolul al VI-lea d.Hr. Legendele spun ca acest joc a fost creat la curtea regelui Khosrow I. Jocul s-a raspandit rapid in lumea araba si in Europa medievala, devenind cunoscut sub numele de „Tables” in Anglia si „Tric-Trac” in Franta.
Un aspect fascinant este ca versiuni ale tablelor erau jucate chiar si de nobili europeni. Regele Ludovic al XIV-lea si Napoleon erau fani ai acestui joc, iar in zilele noastre este extrem de popular in Orientul Mijlociu si Europa de Est.
9. Sahul (India, ~secolul VI d.Hr.)
Sahul isi are originile in India, unde era cunoscut sub numele de Chaturanga. Acest joc reflecta organizarea armatei indiene, cu piese care reprezentau infanteria, cavaleria, elefantii si carele de razboi.
Din India, sahul s-a raspandit in Persia sub numele de Shatranj, iar apoi a ajuns in lumea islamica si Europa medievala. In secolul al XV-lea, regulile moderne ale sahului au inceput sa devina oficiale, iar in 1886 a avut loc primul Campionat Mondial oficial.
In mod surprinzator, sahul nu a fost doar un joc, ci si o unealta diplomatica – regii medievali il foloseau pentru a-si exersa gandirea strategica. De asemenea, celebrele masinarii de sah din secolele XVIII-XIX, cum ar fi „Turcul mecanic”, au fascinat publicul si au deschis drumul catre inteligenta artificiala.
De la Egiptul Antic la Europa medievala, jocurile de masa au fost mai mult decat simple forme de distractie. Ele au fost folosite pentru educatie, bani, religie, strategie militara si chiar pentru a decide soarta unor regate. Si desi unele dintre ele au mai mult de 5 000 de ani vechime, toate au ceva in comun cu jocurile de noroc din zilele noastre, dorinta de castiga. Dacă vrei să fii la curent cu ce meciuri se joaca astazi, verifică programul actualizat și vezi unde îți poți testa inspirația.
Decizia ONJN nr. 1845 / 12.09.2023