joi. ian. 16th, 2025

Remedii pentru durerea de măsea

By

Una dintre durerile cele mai dificil de suportat de majoritatea oamenilor este durerea de măsea. Aproape toată lumea a avut parte măcar de o noapte albă petrecută cu multe dureri, cu promisiuni că ziua următoare va merge la dentist pentru a trata respectiva măsea cu ceva ”rădăcină de clește”, dar care promisiune a fost imediat uitată cum durerea a scăzut în intensitate, sau chiar a dispărut. În încercarea de a mai scăpa puțin de durerea chinuitoare, soluția la îndemână sunt mendicamentele antialgice, dar și ceva leacuri mai tradiționale, care de multe ori au avut un efect mai bun decât ne așteptam.

Chiar și medicii stomatologi sunt de părere că durerea dentară este cunoscută ca fiind o durere greu de suportat, intensă, fără tendința de cedare, pulsatilă, care consumă energia pacientului până la epuizare.

Două tipuri de dureri dentare

Ca să rămânem în continuare pe partea medicală, îți spunem că există două tipuri de dureri dentare.

Prima dintre ele este cea acută, ascuțită, insuportabilă și de durată foarte scurtă, care apare uneori la consumul de alimente reci sau fierbinți, la consumul de fructe sau alimente dulci. Această durere este cauzată de fisuri în smalț, carii, gingivite sau fracturi în smalț și este adesea ingnorată de pacient, mai ales că trece destul de repede.

Cea de-a doua durată, intensă, cu instalare progresivă, poate dura de la ore până la săptămâni dacă nu se intevine, și este cel mai greu de suportat.

După cum spuneam, de cele mai multe ori durerea acută este chiar neglijată de cei care o experimentează, deoarece își dau seama care este motivul care a dus la producerea ei așa că preferă să evite acei factori ce stimulează apariția reacției dureroase.

În schimb, durerea persistentă este însă greu de ignorat de către pacient. Această durere se instalează discret, urmând să se accentueze în doar câteva ore. Caracterul său este intens, pulsatil (zvâcnește – cum se zice), se poate însoți de umflarea gingiei în zona dureroasă și nu cedează la analgezicele uzuale. Potrivit medicilor stomatologi, durerea persistentă apare adesea atunci când nervul dintelui este afectat, fiind mai frecvent întâlnită la nivelul măselelor.

Există și alte situații când apare acest tip de durere și are legătură cu evoluția cariilor la molari, care este una aparte. Astfel, la suprafața smalțului sunt leziuni minime, uneori greu de observat pentru pacienți, însă sub smalț caria avansează asemănător unei peșteri, “mâncând” dentina măselei și putând ajunge să afecteze pulpa dentară. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor se plâng în special de dureri la nivelul măselelor și mai rar la nivelul dinților din față de exemplu, unde evoluția cariilor este vizibilă și pacienții se prezintă la medic pentru obturații (plombe). Dacă nu din alte motive, măcar din cele estetice, și tot este bine.

De ce dor dinții?

Principalele situații în care apare durerea dentară sunt reprezentate de caria dentară, care este cea mai frecventă cauză a durerii dentare; necroza nervului dentar situat în camera pulpară; infecția și abcesul dentar; gangrena pulpară; fracturile dentare; afecțiunile gingivale și parodontoza.

Evident, și situații mult mai grave, în care durerea dentară nu este cauzată de o afecțiune locală. Așa se întâmplă de obicei în cancerele feței, când durerea cuprinde mai mulți dinți simultan. Durerea dentară poate fi și semnul că persoana respectivă tocmai a suferit un infarct miocardic. De aceea, atunci când apare, această durere nu trebuie neglijată, și este recomandat să te prezinți la specialist, care va stabili cu exactitate despre ce este vorba.

Dacă durerea este cauzată de o infecție dentară, odată cu formarea abcesului simptomele pot să dispară brusc, ceea ce-l face pe suferind să creadă că problemele au dispărut, iar totul se rezolvă cu ceva antibiotic, dar adevărul este că se pot produce complicații. Așadar, dacă durerea dispare, aceasta nu înseamnă că totul este bine și pacientul nu mai are nevoie să se prezinte la controlul stomatologic.

Mergi la medicul stomatolog

Primul pas în tratarea durerilor dentare îl reprezintă programarea la medicul stomatolog. Dacă însă nu te poți programa cât mai repede, este recomandat urmezi câteva sfaturi, pentru a reuși să mai reduci din intensitatea durerii.

Astfel, se recomandă să te speli pe dinți după fiecare masă, să folosești ața dentară și apa de gură. Pune comprese reci (dar nu gheață) pe obraz, în zona dureroasă și evită consumul de alimente reci sau fierbinți care îți pot agrava durerea. Evită să mesteci cu dintele dureros, să fumezi și să consumi alcool și în niciun caz nu face gargară cu alcool sau tradiționala țuică, doarece riști să iriți  mucoasele și pot apărea arsuri cauzate de alcool. Nu folosi alte instrumente pentru curățarea dinților în afară de periuța de dinți, apa de gură și ața dentară. În caz că nu mai suporți durerea, puteți turna o fiolă de algocalmin sau xilină la măsea pentru ameliorarea durerii. Aii mare grijă la medicamentele împotriva durerii pe care le ieii. Cele mai bune sunt ibuprofen, antinevralgic, aspirină, ketoprofen, paracetamol. Metamizolul (Algocalmin) și nimesulidul (Aulin) pot da unele efecte adverse neplăcute. Indiferent de ce analgezic folosești pentru a calma durerile, ai grijă să nu depășești doza recomandată în prospect. Atenție la contraindicații: paracetamolul este contraindicat în afecțiunile hepatice, aspirina în sângerare, ketoprofenul și ibuprofenul în astm bronșic sau gastrită/ulcer etc.

Remedii naturale pentru durerea de măsea

Există multe cazuri în care doar un medic dentist  poate vindeca sursa problemei dentare, așa că nu mai amâna vizita. Totuși, avem pentru tine și o serie de remedii naturale care te pot ajuta atunci când este vorba de o durere de măsea, dar care trebuie folosite numai până când poţi vizita medicul dentist.

Apa cu sare

Este cel mai cunoscut remediu natural pentru durerile de dinți. Pentru a avea efect, amestecă o lingură plină cu vârf, de sare, într-un pahar mic, cu apă caldă; clătește gura cu acest amestec, atât timp cât poţi, apoi scuipă. Se repetă de câte ori este necesar.

Uleiul din Arborele de ceai

Un remediu eficient, dar nu chiar la îndemâna oricui. Este nevoie doar o picătură sau două din acest ulei sunt de ajuns pentru a avea un efect benefic. De asemenea, poţi îmbiba o bucată de pansament în ulei şi apoi, îl aplici pe locul dureros sau adaugi câteva picături de ulei într-un pahar mic cu apă călduţă şi clătești apoi gura.

Oţetul de mere

Folosit nu numai pentru sosul de salată, oțetul de mere te scapă de durerea de dinți. Pentru aceasta, înmuoaie un tampon de vată în oţet de mee şi aplică-l în locul dureros.

Cartofi

Taie o bucată proaspătă de cartof crud şi aplic-o în locul dureros și vei simți destul de repede o ameliorare. La fel poți priceda și cu ceapa,  dar este un remediu mai puțin folosit, din cauza gustului specific al acestui aliment.  

Cuişoare

Sunt printre cele mai cunoscute remedii pentru durerile de dinți. Dacă nu ppți să le mesteci la locul dureros, poţi folosi o picătură sau două de ulei din cuişoare (nu prea multe, deoarece pot fi toxice) sau poţi face o pastă groasă din cuişoare, apă şi ulei de măsline pe care să o aplici la locul cu pricina.

By

Related Post